De Georgische wijze van wijn produceren is uniek en heeft een lange geschiedenis. Georgië is één van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en de Georgiërs hebben de kunst van het wijn maken tot in de perfectie beheerst.
De geschiedenis van wijnproductie in Georgië
De Georgische wijnindustrie is een van de oudste ter wereld en gaat terug tot minstens 8000 v. Chr. Er zijn aanwijzingen dat de oude Georgiërs al wijn maakten voordat de Egyptenaren of de Sumeriërs dit deden.
In de oudheid maakten de Georgiërs voornamelijk witte en roséwijnen, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat ze ook rode wijn produceerden. De wijn werd gemaakt van een verscheidenheid aan druivensoorten, waaronder Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi en Khikhvi.
Deze druivensoorten zijn nog steeds populair in Georgië en worden tegenwoordig gebruikt om een verscheidenheid aan wijnen te produceren, van droog tot zoet. De Georgische wijncultuur is uniek en omvat traditionele technieken zoals het fermenteren van wijn in kleipotten genaamd “qvevri”, deze techniek geven de wijnen een unieke smaak en aroma.
De qvevri
Een belangrijk kenmerk van de Georgische wijnproductie is het gebruik van aardewerken kruiken, bekend als qvevri, om wijn te maken en te bewaren. Qvevri zijn gemaakt van klei en worden met de hand gevormd.
Ze worden gebruikt om de druiven te persen en de most te laten fermenteren. Qvevri worden vaak begraven in de grond om de wijn op een constante temperatuur te houden tijdens het fermentatieproces.
Georgische druivensoorten
De Georgiërs maken gebruik van een breed scala aan druivensoorten voor de productie van wijn, waaronder Saperavi, Cabernet Sauvignon, Rkatsiteli, en Khikhvi, Mtsvane en Tsolikauri. Elk van deze druivensoorten heeft zijn eigen unieke smaak- en aroma-eigenschappen, wat bijdraagt aan de diversiteit van de Georgian wijnen.
Er worden ook verschillende traditionele Georgische wijnproductiemethoden gebruikt, zoals het maken van oranjewijn en het maken van wijn met behulp van kurkagianebi, ofwel gedroogde druiven.
Oranjewijn wordt gemaakt door de druiven te laten fermenteren samen met hun schil, pitjes en steeltjes, wat leidt tot een wijn met een diepe oranje kleur en een complexe smaak. Kurkagianebi wordt gemaakt door gedroogde druiven te laten fermenteren, wat leidt tot een zoete, dikke wijn.
Unieke Georgische wijnen
De Georgische wijze van wijn produceren is uniek en heeft een lange geschiedenis. Klik om een overzicht van Georgische wijnen te bekijken of lees meer over Georgië als wijnland.