De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste qvevri vondsten zijn terug te traceren naar het 6de millennium voor Christus. Daarmee is de wijngeschiedenis van Georgië dus zo’n 8.000 jaar oud.
De qvevri is een groot, ondergronds aardewerken vat waar druivensap in wordt gegoten om te fermenteren. De Georgiërs kennen de qvevri als tchuri (ჭური).
De oorsprong van de qvevri gaat terug tot de oudheid en deze wijnproductiemethode is sindsdien een belangrijk onderdeel geweest van de Georgische wijnproducerende cultuur. Op deze pagina staat meer informatie over het maken van qvevri wijnen.
Ondergrondse fermentatie
In de traditionele Georgische wijnproducerende methoden worden de druiven gestampt en vervolgens wordt het druivensap in de qvevri gegoten. Naast het druivensap worden ook de velletjes van de druiven, steeltjes en pitten in de qvevri bewaard.
De qvevri wordt vervolgens afgesloten, in de grond gegraven en het druivensap wordt gefermenteerd gedurende enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de gewenste smaak van de wijn. Tijdens de fermentatieproces ontwikkelt de wijn zijn unieke smaak en aroma.
De pulp die overblijft na de fermentatie wordt gebruikt om Georgische brandewijn (of brandy) van te maken. Deze Georgische brandewijn kennen we als chacha en wordt door heel Georgische gedronken.
Andere doeleinden van de qvevri
Deze enorme aardewerken potten worden voor meer gebruikt dan alleen de productie en opslag van heerlijke Georgische wijnen. De Georgiërs bewaren er al eeuwen ook graan, boter en kaas in.
Qvevri wijn vandaag de dag
Het gebruik van qvevri’s is nog steeds een belangrijk onderdeel van de Georgische wijnproducerende industrie. Veel Georgische wijnboeren maken nog steeds gebruik van qvevri’s voor de productie van traditionele Georgische wijnen. Vooral in Imereti en Khaketi wordt nog qvevri wijn geproduceerd. Deze wijnen worden gewaardeerd om hun unieke smaak en aroma en zijn populair bij wijnconnaisseurs over de hele wereld.
De qvevri wijnproductiemethode werd in 2011 toegevoegd aan de UNESCO lijst van immaterieel Georgisch cultureel erfgoed. In de onderstaande video is de productie van de qvevri goed te zien.