Het wijngebied Racha-Lechkumi is gelegen in het westen van Georgië. In dit artikel lees je meer over de bekende wijnen die geproduceerd worden in Racha-lechkumi.
De wijnen uit Racha-Lechkumi
Wie denkt aan Georgische wijn, denkt aan de Saperavi druif. Dit druivenras wordt ook veelal in de regio Racha-Lechkumi geteeld. De Saperavi druif wordt gebruikt om rode wijnen te maken die bekend staan om hun rijke, volle smaak en krachtige tannines. Andere druivenrassen die je tegenkomt in Racha-Lechkumi, zijn Rkatsiteli voor witte wijnen en de Mtsvane druif voor witte en rosé wijnen.
De wijncultuur van Racha-Lechkumi is diep verankerd in de lokale cultuur en geschiedenis van het gebied. Wijn was al een belangrijk onderdeel van de Georgische cultuur voordat het land werd gesticht en wijn speelt nog steeds een belangrijke rol in de Georgische eetgewoonten. Wijn wordt vaak gedronken tijdens feestelijke gelegenheden en bij het eten van traditioneel Georgisch eten, zoals khinkali (vleesgevulde dumplings) en khachapuri (gevulde broodjes).
Racha-Lechkumi heeft ook een rijke geschiedenis van wijnproductie. De regio heeft een gunstig klimaat en bodem voor de wijnproductie en heeft al eeuwenlang wijn geproduceerd. Ook in deze regio wordt de traditionele wijnproductie methode ingezet, waarbij qvevri’s (aardewerken kuipen) worden gebruikt voor de vergisting van de wijn.
In Racha-Lechkumi wordt verschillende wijn geproduceerd. Van volle rode wijnen tot frisse witte en zelfs rosé wijnen. Racha-Lechkumi kent vele wijnhuizen waar je de wijnen van het gebied kunt proeven en leren over de rijke wijncultuur van Racha-Lechkumi.