In het zuiden van Georgië vind je Kartli, een wijnstreek die bekend staat om de witte wijnen van hoge kwaliteit. De wijnproductie in Kartli heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid.
Volgens de overlevering werd de eerste wijn in Georgië gemaakt door de god Dionysos, de god van de wijn. Dionysos zou de Georgiërs hebben geleerd hoe ze wijn moesten maken van druiven en hoe ze deze moesten bewaren in aardewerken kruiken. De aardewerken kruiken worden ook wel qvevri genoemd. Deze traditionele Georgische wijnproductiemethoden zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en worden nog steeds gebruikt in Kartli en andere wijnstreken in Georgië.
Geschiedenis van wijn in Kartli
In de Middeleeuwen was Kartli een belangrijke wijnstreek in Georgië, met name dankzij de witte wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Rkatsiteli en Mtsvane. Deze wijnen werden op grote schaal geëxporteerd naar andere landen in Europa en Azië.
In de 19e eeuw werden de wijngaarden in Kartli, net als in de rest van Europa, ernstig aangetast door phylloxera, een plaag die de wijnstokken aantastte. Dit had een grote impact op de wijnproductie in de streek en het duurde enkele decennia voordat de wijngaarden hersteld waren.
Tegenwoordig is Kartli weer een belangrijke wijnstreek in Georgië, bekend om zijn kwalitatief hoogstaande witte wijnen. De Marneuli wijnregio, gelegen in Kartli, is bijzonder bekend om de wijnen die hier geproduceerd worden. Kartli blijft ook trouw aan de traditionele Georgische wijnproductiemethoden, met de nadruk op het gebruik van qvevri voor de productie van wijn.