Mtsvane

Mtsvane is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en is bekend om zijn delicate smaak en subtiele aroma.

Mtsvane-druiven hebben een gele kleur en een stevige structuur, wat bijdraagt aan de frisse smaak en het hoge zuurgehalte van de wijn die gemaakt wordt van deze druiven. De wijnen gemaakt van Mtsvane-druiven hebben vaak een heldere kleur, een frisse smaak en een hoog zuurgehalte. Ze zijn geschikt voor jonge consumptie en hebben een korte houdbaarheid.

Branches and leaves of ripening grape on a summer day

Culinaire combinaties

Mtsvane-wijn wordt vaak gepaard met visgerechten, gevogelte en sushi en is een populaire keuze voor bij lichtere maaltijden. De wijn wordt ook vaak geserveerd als aperitief of als digestief na een maaltijd.

Variaties in Mtsvane wijnen

Er zijn verschillende subvariëteiten van Mtsvane-druiven, elk met hun eigen specifieke smaak- en aroma-eigenschappen. De Kisi-variëteit is bijvoorbeeld bekend om zijn bloemige smaak, terwijl de Chinuri-variëteit een fruitige en citrusachtige smaak heeft.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
traditional georgian alcohol drink chacha in bottles with different fruits and herbs selling at

Chacha

Georgië is al eeuwenlang bekend om zijn unieke wijnbouwtradities en de versterkte wijnen die hier worden gemaakt zijn geen uitzondering. Deze wijnen, ook wel “Chacha”

Lees verder »
old fashioned bottle, glass of georgian wine

Kurkagianebi

De Georgische wijn krukagianebi is een unieke en bijzondere wijn die wordt gemaakt van gedroogde druiven. Deze wijn heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »

Mukuzani

Georgië staat bekend om de krachtige rode wijnen die vol met tannines zitten. Mukuzani is typisch zo’n druivensoort. Deze populaire druivensoort wordt geteeld in Georgië

Lees verder »
Twee glazen Georgische oranje wijn

Oranje wijn

Georgische oranje wijn is een drank die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt in de wijnwereld. Het is een unieke en bijzondere wijn die

Lees verder »