De Kachetiaanse en Imeretiaanse methode voor wijnproductie

De Kachetiaanse en Imeretiaanse methoden zijn twee verschillende manieren om Georgische oranje wijn te produceren. Het belangrijkste verschil tussen de twee methoden is het fermentatieproces. In dit artikel lees je meer over het productieproces van Georgische wijnen en de verschillen tussen de Kachetiaanse en de Imeretiaanse methodes.

Kachetiaanse methode

De Kachetiaanse methode, ook wel bekend als de traditionele methode, houdt in dat de druiven in kleivaten (Qvevri genoemd) worden geplaatst, samen met de schil, steeltjes en zaden. De druiven worden vervolgens afgedekt met een doek om stof en insecten buiten te houden.

De kleivaten worden begraven in de grond, waar ze worden blootgesteld aan fluctuerende temperaturen en luchtvochtigheid. Hierdoor kan spontane fermentatie plaatsvinden en ontstaat er een unieke smaak en textuur. De druiven blijven in de kleivaten voor een paar maanden tot wel enkele jaren.

Oude gebruikte qvevri uit Georgië voor de wijnproductie

Imeretiaanse methode

De Imeretiaanse methode daarentegen, ook wel bekend als de Europese methode, houdt in dat de druiven eerst worden geperst en het sap wordt vervolgens in kleivaten geplaatst om te fermenteren. De schil, steeltjes en zaden worden niet toegevoegd aan de vaten. Het proces duurt ongeveer twee weken en de wijn wordt vervolgens overgebracht naar een ander vat om te rijpen.

Twee glazen Georgische oranje wijn op tafel

Verschil tussen Kachetiaanse en Imeretiaanse methodes

Het verschil in fermentatieproces heeft invloed op de smaak en textuur van de wijn. De Kachetiaanse methode zorgt voor een complexere, robuuste smaak met een hoger tanninegehalte en een kenmerkende oranje kleur. De Imeretiaanse methode kan een lichtere, fruitigere smaak hebben en heeft vaak een lichtere kleur.

Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en zijn geliefd onder wijnliefhebbers. De keuze tussen de twee methoden hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en het type gerecht waarmee de wijn wordt geserveerd.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Tavkveri

Tavkveri is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode en roséwijnen te produceren. Deze druivensoort is afkomstig uit de regio Racha

Lees verder »
beautiful green vineyard with rows of plants in georgia

Tsolikauri

Tsolikauri is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Otskhanuri Sapere

Otskhanuri Sapere is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode wijnen te produceren. Deze druivensoort heeft een rijke geschiedenis en is

Lees verder »
Twee glazen witte Georgische wijnen

Witte wijn

Georgische witte wijn is een unieke en smaakvolle wijn die wordt gemaakt in de regio van Georgië. De wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder

Lees verder »

Mudzhuretuli

De druivensoort Mudzhuretuli is een zeldzaam en bijzonder druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van exclusieve wijnen in het land. Het is

Lees verder »