De gevolgen van de druifluis plaag (phylloxera) voor de wijnproductie in Georgië

De druifluis plaag, ook wel bekend als de phylloxera-epidemie, was een verwoestende ziekte die de druivenstokken in heel Europa aantastte in de tweede helft van de 19e eeuw. De plaag had grote gevolgen voor de wijnindustrie in Europa en veroorzaakte enorme economische schade. Maar wat waren de gevolgen van deze ziekte voor Georgië?

Phylloxera en Georgië

Georgië staat van oudsher bekend om de geschiedenis van traditionele wijnproductie. Met een geschiedenis die meer dan 8000 jaar teruggaat, is Georgië met recht het oudste wijnproducerende land ter wereld. Welk effect had de Europese druifluis plaag dan op de wijnstokken in de Kaukasus?

Sunset view of Gremi fortress in Kakheti region, Georgia

Ook Georgië was niet immuun voor de gevolgen van de phylloxera-epidemie. Maar, in tegenstelling tot Europa, had de ziekte niet zo’n verwoestend effect op de Georgische wijnindustrie.

Er zijn een aantal factoren die hebben bijgedragen aan de bescherming van de Georgische wijnindustrie tegen de phylloxera-epidemie. Een van de belangrijkste redenen was de traditionele manier van wijnbouw die in Georgië werd gebruikt. In tegenstelling tot de wijnstokken in Europa, werden de Georgische wijnstokken op pilaarvormige structuren gekweekt in plaats van laag bij de grond. Dit maakte het voor de druifluizen moeilijker om zich te verspreiden, omdat ze zich voornamelijk op de bodem voeden.

Daarnaast waren de Georgische druivensoorten minder gevoelig voor de phylloxera-ziekte dan de Europese druivensoorten. Deze druivensoorten hadden zich aangepast aan de lokale omstandigheden in Georgië, waardoor ze minder vatbaar waren voor de ziekte. Dit betekende dat de wijnstokken in Georgië minder snel geïnfecteerd raakten en minder snel stierven.

De druifluisplaag mag dan een verwoestende impact hebben gehad op veel wijnproducerende landen in Europa, Georgië is hier relatief gespaard gebleven. Dit is ook deels te danken aan de geïsoleerde ligging van Georgië tussen de Kaukasus en de Zwarte Zee, die ervoor zorgde dat de luis zich niet zo snel kon verspreiden naar het land.

vine leaves with white dots in vineyard in georgia

De qvevri als geheime wapen

Daarnaast heeft Georgië nog een ander geheim wapen tegen de druifluis: de qvevri. Dit is een traditionele aardewerken kruik die begraven wordt in de grond en waarin de druiven worden gefermenteerd. Het unieke van de qvevri is dat de wijnmaker de schillen, stelen en pitten samen met de druiven in de kruik doet, waardoor er geen afvalproducten zijn die de druifluis kunnen aantrekken. Bovendien wordt de wijn tijdens het fermentatieproces beschermd tegen ongedierte door de aardewerken wanden van de kruik.

De qvevri is niet alleen een effectieve manier om de druifluis te bestrijden, het is ook een belangrijk onderdeel van de Georgische wijntraditie en cultuur. Het gebruik van qvevri’s gaat terug tot 6000 v.Chr. en is door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Oude gebruikte qvevri uit Georgië voor de wijnproductie

Impact van phylloxera op Georgië

Toch had de phylloxera-epidemie wel enige impact op de Georgische wijnindustrie. Sommige wijnstokken werden wel degelijk aangetast door de ziekte en er waren enkele gebieden waar de schade groter was. De Georgische wijnindustrie moest zich aanpassen en nieuwe maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de ziekte.

Een van de manieren waarop de Georgische wijnindustrie zich heeft aangepast, was door te kiezen voor resistente druivensoorten en door de teeltmethoden aan te passen. Ook werden er nieuwe technologieën en productiemethoden geïntroduceerd om de wijnbouw in Georgië te moderniseren en te verbeteren.

Ondanks de uitdagingen die de phylloxera-epidemie met zich meebracht, slaagde de Georgische wijnindustrie erin om te blijven groeien en zich te ontwikkelen. Tegenwoordig is Georgië een belangrijke speler op de internationale wijnmarkt en is het een van de belangrijkste wijnproducerende landen in de regio.

Georgië als historisch wijnland

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Georgië zich in toenemende mate profileert als een unieke en authentieke wijnbestemming. Naast de bescherming tegen de druifluis biedt het land ook een breed scala aan inheemse druivensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, evenals de oudste wijntraditie ter wereld.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
Twee glazen Georgische mousserende wijn

Khvanchkara

Khvanchkara is een beroemde mousserende wijn uit Georgië, die bekend staat om zijn zachte en fruitige smaak. Deze bijzondere wijn is gemaakt van de druivensoorten

Lees verder »

Aleksandrouli

De druivensoort Aleksandrouli is een bijzonder en veelzijdig druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van beroemde wijnen in het land. Van rood

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »